„INCLUSION VOCABULARY“, проект от програма ERASMUS+

Създаване на нов речник за включване, който да насърчи приемането на сексуалната ориентация сред учителите и учениците в гимназиите

Начало: 30-12-2020 – Край: 29-12-2022
Референтен номер на проекта: 2020-1-PT01-KA201-078604

Обобщение
Дискриминацията спрямо LGBTQI + е един от най-често практикуваните актове на омраза през цялата човешка история.
Въпреки нарастването на толерантността и прилаганите нови политики на ЕС, които наблюдаваме през последните десетилетия, все още има дълъг път по напредъка и пълното приемане.
За съжаление сексуалната ориентация и половата идентичност са второто и третото най-често посочвано основание за дискриминация в ЕС.

Това явление е още по-интензивно в средата на средното и средното училище, където спонтанният характер на повечето тийнейджъри може да се превърне в причина за инциденти като тормоз, реч на омразата и дори физическо насилие спрямо техните съученици от LGBTQI +.
В още по-екстремни случаи дискриминация, особено лектическа, може да бъде инициирана от преподаване и други училищни неща. Резултатите от такава дискриминация могат да бъдат вредни за жертвите, тъй като младежите от LGBTQI + проявяват много по-голям процент на депресия и склонност към самоубийство от нормата в съответната възрастова група.

Подобряването на избора на вербални изрази по отношение на сексуалната ориентация и дискриминацията на половата идентичност в ежедневието и социалните медии е основният фокус на проекта „Речник на включването“.
Основната му цел е да премахне дискриминационните думи и изрази от обкръжението на LGBTQI + ученици и учители и да ги замени с такива, които изразяват уважение и приемане, позволявайки растеж и лични потенциални постижения.

Следователно основните му целеви групи са преподаватели, ученици, родители и училищни неща, а основните му цели са:
Да се ​​създаде положителна и приобщаваща среда в училищата за всички ученици, независимо от сексуалната ориентация и половата идентичност.
Да се ​​натрупват учебни ресурси и да се създават планове за уроци, които преподават многообразие и уважение и да включват примери за теми на SOGI, позволяващи ученето да отразява разнообразието на SOGI в живота на учениците, семействата и обществото.
Да извади всякакви предубедени или дискриминационни думи или поведения от речника на учителите и учениците.
Да обучават учители, преподаватели и ученици в гимназията за това как да насърчават своите SOGI приобщаващи, социални и комуникационни умения чрез цифрови технологии (видеоклипове, специална платформа, уебсайт).
Да предоставят на родителите на ученици, които се самоопределят като LGBTQI +, цифрови ресурси за комуникация с техните деца по уважителен и приемлив начин.
Да осъзнаят и направят учителите по-възприемчиви по тези въпроси, не само към своите ученици, но и към колеги и други членове на обществото, които се идентифицират като LGBTQI +.

За да се постигнат всичко това, ще бъдат създадени 3 изхода
1) Нов наръчник с речници, който в речник ще съдържа приобщаваща и приемаща терминология относно темите за сексуалната ориентация и половата идентичност. Този наръчник ще даде насоки, свързани с ежедневното използване на езика към и около учениците от LGBTQI +, на хората, които ежедневно взаимодействат с тях, следователно на техните учители, съученици и родители.

2) Новият курс за обучение по лексика за учители, който ще насочи преподавателите през правилното прилагане на гореспоменатия наръчник, като в същото време ще им даде специални педагогически съвети относно тормоза и тяхното взаимодействие с LGBTQI + ученици, за да се почувстват включени и уважавани в класа.

3) Онлайн платформата за видео истории от новия речник, която освен информационен материал по проекта, ще съдържа кратки видеоклипове, създадени от студенти, които се фокусират върху темата за езиковата дискриминация по отношение на сексуалната ориентация сред учениците. За да създадат тези видеоклипове, учениците ще се обединят под ръководството на възпитател от училища, участващи в проекта.
Видеоклиповете, качени на платформата, ще участват във видеоконкурс, където потребителите на платформата ще гласуват за любимите си видеоклипове. Победителят ще бъде обявен по време на специално събитие в Порто, където ще присъстват всички финалисти, в голям празник на приемането и включването.

Партньорството се състои от 8 организации от 6 държави от ЕС, които имат дълга история и опит в областта на правата на човека, онлайн образованието и материализирането на европейски проекти.

Всеки от тях ще организира промоционално събитие в своята страна, където ще има участници като ученици, учители и административен персонал от участващите училища, лингвисти, служители на проекта, представители на LGBTQI + организации и, разбира се, родители на учениците.

За да се достигне до възможно най-широка аудитория, всички генерирани материали ще бъдат преведени на всички участващи страни езици плюс английски и ще бъдат достъпни безплатно за всяко лице, което може да се заинтересува, във формат за сваляне.

Партньори по проекта са:

 1. Agrupamento de Escolas do Cerco do Porto, Porto
  Rua Nossa Sra do Calvário, Porto, Norte, http://www.aecerco.pt
 2. Istituto Istruzione Superiore ‘E. Majorana – A. Cascino’, Piazza Armerina Sicilia http://www.itispiazza.gov.it
 3. FAM Y LIAS. Recursos para la diversidad. Sociedad Cooperativa
  C/Esteban Carros, nº 8, bajo – G, Madrid http://www.famylias.org
 4. AINTEK SYMVOULOI EPICHEIRISEON EFARMOGES YPSILIS TECHNOLOGIAS EKPAIDEFSI ANONYMI ETAIREIA, PEIRAIAS, Aττική (Attiki) http://www.idec.gr
 5. Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. Д-р Асен Златаров“, София http://www.pgeb-bg.com/
 6. Escuela 2 Cooperativa Valenciana, La Canyada (Paterna), Comunidad Valenciana  http://www.escuela2.es
 7. CENTRO INTERNAZIONALE PER LA PROMOZIONE DELL’EDUCAZIONE E LO SVILUPPO ASSOCIAZIONE
  PALERMO  Sicilia http://www.ceipes.org
 8. Tehnicka skola „Drvo art“, Beograd, Serbia,  http://www.drvoart.edu.rs