Последна мобилност по проект Change of Nutrition and Healthy living practices in European schools

В периода 24 – 28 април 2023г. ПГЕБ „Проф.д-р Асен Златаров“ беше домакин на петата и последна мобилност по Еразъм+ проект Change of Nutrition and Healthy living practices in European schools. В гимназията гостуваха ученици и учители от Турция, Румъния и Испания. От българска страна участваха учителите г-жа Анита Каримова, г-н Божидар Иванов, г-н Михаил Арсов и ученици от 11В клас, 10В клас и 8В клас.
В първия ден от посещението гостите бяха приветствани с традиционно българско хоро, питка и мед. След програмата по посрещането, се запознаха се с училището. В една от училищните лаборатории, под вещото ръководство на г-жа Антония Илиева се проведоха експерименти, свързани със здравословното хранене. Следобедът бе посветен на туристическа обиколка на град София.
Наученото в нашите лаборатории бе онагледено във втория ден от мобилността, когато групата посети „Музей на хляба“ в гр.Копривщица и се запозна с технологията за производство на здравословен хляб. Работата бе съпроводена с много забава и вкусен обяд. Гостите се разходиха във възрожденския град и научиха част от българската история.
В третия ден от гостуването ученици и учители посетиха величествения Рилски манастир и близкия Благоевград.
Дейностите по проекта продължиха и в четвъртия ден, когато участниците проведоха преход по еко пътека Златна Панега. Красивата българска природа предизвика възторг у чуждестранните участници, а пещерата Проходна („Божиите очи“) ги остави без дъх.
Последният ден от петата мобилност бе посветен на спортни игри в двора на училището, организирани от г-жа Ива Ангелова, и церемонията по връчването на сертификатите за участие. Тъгата от раздялата с чуждестранните приятели не можа да помрачи веселото настроение по време на вечерята за сбогуване.
Проект Change of Nutrition and Healthy living practices in European schools постави основите на нови и силни приятелства, на бъдещи възможности за сътрудничество и обмен на добри практики.