Зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева посети централата на dm за ЦИЕ в Залцбург

София, 30 ноември 2023 г. Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Полина Златарска, експерт по дуално образование в МОН, и София Дамянова, ръководител на проекта „Дуално образование в България“ посетиха централата на най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки в Централна и Източна Европа – dm. Посещението беше в рамките на опознавателно пътуване в Австрия, което имаше за цел запознаване с качеството на дуалното професионално обучение в страната. dm посрещна гостите в своя централен офис – dm dialogicum, в Залцбург и в един от магазините на веригата, където те се запознаха по-подробно с професията дрогерист и със стратегията на компанията за развитие на младите хора.

Дуалното обучение е доказан модел в немскоезичните държави

Концепцията за дуалното обучение, която е силно разпространена в немскоговорящите страни, се счита за един от най-успешните образователни модели в Европа. Към теоретичната подготовка, учениците развиват умения за избрана от тях бъдеща професия в реална работна среда. По този начин се съчетават изучаване на общообразователни предмети, специализирана теория и практика.

Австрия е една от водещите страни по отношение на развитието на дуалното обучение, което се дължи и на огромната подкрепа от страна на бизнеса. Например, само в dm към момента стаж преминават близо 700 ученици. От тях 343 през тази година ще завършат като дрогеристи, 198 – като фризьори, 137 – като козметици и бюти консултанти, а други почти 20 младежи преминават стаж в Централата на dm в Залцбург и в Логистичния център в град Енс.

Големият интерес към практиката в dm се дължи както на добрите перспективи, които учениците имат след завършването си, така и на иновативния подход на компанията, който съчетава професионално и личностно развитие. По отношение на перспективите, не е случайно че най-много стажанти избират професията „дрогерист“, тъй като тя дава много възможности. След завършването младежите могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и да направят кариера в ритейл сектора. Друга посока на развитие е в областта на разработването и производството на био продукти и на козметика. Учениците получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.

Освен професионално, стажантите в dm развиват и личностните си качества. Те участват в различни модули и проекти, в които се фокусират върху социалната и екологичната ангажираност на компанията и дори изучават изкуство и култура, например. При посещението си в dm зам.-министър Георгиева се срещна с две стажантки от dm магазина в гр. Валс – Мелина и Айла, които се подготвят за професията на дрогерист и бюти консултант. Те разказаха, че съчетаването на работа и учене и напълно постижимо и че са били приети много добре от екипа на dm.

След срещите си и придобитите лични впечатления от системата на дуалното обучение в Австрия, Мариета Георгиева сподели, че това е било вълнуващо пътуване и, че стремежът на екипа на МОН е да се подобри образователната система в България по примера на Австрия.

В България над 200 ученици се обучават по австрийската програма за дрогеристи

Дуалното обучение, съчетаващо училище и работа се практикува и в България. Благодарение на последователните усилия на dm, през 2020 година в гр. Варна беше открита първата паралелка дрогеристи. У нас специалността е с официално наименование “Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“. Освен във варненската гимназия, иновативното обучение се провежда и в ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София, в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Димитровград, в ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен, и в ПГПТ „Евлогий Георгиев“, гр. Силистра. Към момента над 200 деца се обучават по австрийска програма у нас.

Стартът на обучението за дрогеристи в България беше даден още през 2016 година, когато dm въведе тази програма за своите служители. Те преминаваха едногодишен специализиран курс по австрийска програма. Всички учебни помагала бяха преведени и адаптирани на български език в партньорство с екипа на софийската Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“. До момента вече успешно са се дипломирали четири випуска дрогеристи.

В тази връзка Евелина Великова, управител на dm България с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби” заяви: „Ние сме уверени, че след посещението на зам.-министър Георгиева в централата ни в Залцбург, дуалното обучение в България ще се развива с още по-бързи темпове и, че все повече ученици ще могат да се възползват от този доказан модел. Ние сме готови да споделим своите експертиза и опит. Още от 2016 г. ние обучаваме нашите служители по австрийски програми и заедно с партньорите ни от ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София ,направихме всичко възможно и българските ученици да учат по същата система като връстниците им в Австрия и Германия.“

За dm drogeriemarkt и dm България

dm drogerie markt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият магазин е отворен през 1973 г. в Карлсруе, Германия, а първият филиал в Австрия – през 1976 г. в град Линц. Централата на групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес марката dm е представена в 14 страни в Европа.

dm България се присъединява към групата на 29 януари 2009 г. с първия си магазин за дрогерийни стоки в град Видин. Към днешна дата филиалната мрежа се състои от 111 магазина в 40 града в страната, а служителите на компанията са близо 1400. Асортиментът на dm обхваща над 16 000 дрогерийни стоки като изключително голям брой козметични продукти, парфюмерия, стоки за дома, храна за домашни любимци, бебешки продукти и много други. Многообразният асортимент е допълнен и от 28 собствени марки на dm, като най-популярни между тях са: Balea, babylove, alverde, Dontodent, Denkmit, Profissimo и dmBio. В магазините за дрогерийни стоки на dm България не се предлагат лекарствени продукти и медицински изделия.

Целта на dm е да изгражда компания, отговаряща на потребностите на клиента, да е надежден и коректен партньор, да предлага на служителите си възможности за развитие. Затова dm поставя човека в центъра на своята дейност – като клиент, служител или партньор. „Тук съм човек, тук пазарувам“.

DM in Wals bei Salzburg Besuch einer Bulgarische Delegation in Salzburg Foto: Neumayr/Leopold 24.11.2023