Четвърта мобилност по проект „Computer Skills in modern education”, програма Еразъм+

От 19 до 24 март 2023 година, в Мешкуйчиау гимназия (Meškuičiai Gymnasium), Шяуляй, Литва, се проведе четвъртата мобилност по проект „Computer skills in modern education“, програма Еразъм+, за споделяне на най-добри практики за това какви дигитални приложения и инструменти се използват за търсене на информация в уроците по история. Това е вече четвъртата среща на партньорите по проекта.
Домакините ни показаха интересни исторически и културни забележителности в столицата Вилниюс.

 

 

Втория ден ни посрещнха в училищто с народни танци, директорът на гимназията и старейшината на Мешкуйчиау ни поздравиха сърдечно и ни пожелаха много незабравими впечатления, да придобием нови знания и да намерим приятели.
В своите презентации, участниците в проекта, представиха какви онлайн източници използват за търсене на информация в часовете по история. Учителят по технологии в гимназията – В. Дониела научи гостите как да програмират и печатат с 3D принтер. Следобед учителят Вайдас научи гостите как да програмират и печатат с 3D принтер. Учителите обсъдиха бъдещите дейности на следващата и последна среща в Турция, Истанбул.

 

Третият ден от проекта Еразъм+ „Компютърни умения в модерното образование“ е посветен на културни и познавателни дейности. Посетихме Плателия и Паланга. Както и Музея на Студената война, Музея на кехлибара, разходихме се и по плажа. Времето не беше хубаво, но времето прекарано заедно е най-доброто изживяване.

 

Четвъртият ден от проекта „Компютърни умения в модерното образование“ по Еразъм+ бе посветен на дейности в Шяуляйската академия на Vilnius University STE. Участниците в проекта се учиха да програмират аудио и видео контролери. По-късно посетихме Балтайския културен познавателен център „Baltai kelias“. Вечерта бе увенчана с церемонията по връчване на сертификатите.

 

Последният ден от проекта по програма Еразъм+ „Computer skills in modern education“ имахме занимания в смарт училището в Шяуляй, където развивахме умения за креативност и критично мислене, научихме основите на роботиката, пътувахме във виртуалната реалност с помощта на VR Очила. След това посетихме кметството на Шяуляйска област и се срещнахме с кмета Антанас Безар. Завършихме мобилността с обиколка на забележителностите в Шяуляй с екскурзовод.
Разделихме се с участниците в проекта с тъга, но не се сбогувахме, защото ще се срещнем отново в Турция, Истанбул.