Мобилност по проект „A sustainable table for multiculturalism and inclusion“, програма ERASMUS +

От 19.09. – 23.09.2022г. в гр.Виеличка, Полша се проведе мобилност по проект „A sustainable table for multiculturalism and inclusion“, съфинансиран от програма ERASMUS + на Европейския съюз, с координатор за България – Силвия Методиева. От името на ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, София в мобилността  участваха: г-жа Силвия Методиева и г-н Божидар Иванов.
На срещата взеха участие 5-те страни участнички по проекта „A sustainable table for multiculturalism and inclusion” по програма по програма Еразъм +:
Италия, България, Румъния, Полша и Хърватска. От всяка страна взеха участие по двама учители и от 5 до 7 ученици.
В първият ден от мобилността всички участници бяха тържествено приветствани от директора на училището във Виеличка г-н Maciej Filiciak и учители и ученици.
Организаторите представиха видеа и презентации за град Виеличка, град Краков и различни здравослони храни, характерни за страната (Полша).
В същия ден се проведе и уоркшоп на тема „Healthy snacks“ („Здравословна закуска“). Сформирани бяха международни групи от ученици и се приготвиха различни видове здравослони храни.
Организиран бе и интересен тур в градчето Виеличка, който бе интересен и обогатяващ за всички участници.
В същия ден се проведоха разговори между страните партньори по отношение на следващи мобилности, предстоящи задачи и дейности по проекта и крайни срокове.
През вторият ден от мобилността организаторите ни разведоха из град Краков, който е вторият по големина град в страната, като ни запознаха с неговата богата и стара история.
По-късно бе оргаризирано състезание между учениците. Отново бяха сформирани международни групи, които дадоха възможност на децата да се опознаят по-добре и да премерят знания и умения.
В третия ден на мобилността всички участници посетиха бившия концентрационен лагер Аушвиц (Auschwitz), изграден след избухването на Втората световна война, който се намира в близост до град Краков. Едно шокиращо и незабравимо преживяване!
В четвъртия ден от мобилността се проведоха два уъркшопа:
1. „Шоколаден“ уъркшоп: ученици и учители имаха възможността в една от шоколадените фабрики на гр. Краков да направят от шоколад форма, която да украсят по свой вкус.
2. Град Краков е известен със своите гевреци, които имат специфична форма и вкус и се наричат „обвържанек“ (Obwatzanek). Всеки участник бе потопен в специфичната атмосфера на местните пекарни, като премина през целия процес на създаване на геврека: от заместването на тестото до неговото изпичане.

В последния ден на мобилността се проведе отново състезание между учениците от отделните държави. Целта бе всички участници да покажат, какво са научили за краткото време, прекарано в страната.
С гордост трябва да спомена, че победители излязоха учениците от нашата страна!
По-късно всички участници получиха своите сертификати за участие и имаха възможността отново да опитат от специфичната полска кухня.