Здравка Евтимова и „С любов към българската литература“ в ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“

За един учител по литература е истинска радост да има четящи ученици и щастие – да ги запознае с истински писател.

Под надслов „С любов към българската литература“ на 16.04.24 г., отбелязахме поредното знаменателно събитие, свързано с 65-годишната история на Професионална гимназия по екология и биотехнологии.

Наш специален гост бе Здравка Евтимова – българската писателка от световна величина, самородният талант, жената чудо, Човекът Разказ.

Пълна зала с ученици от 10 и 12.клас слушаха с нескрит интерес историите и за живота, приключенията и в големия свят, нейните мъдрости и послания. С лекотата на изказа си /така, както само тя умее/ това събитие се превърна в своеобразен час не само по литература, но и по български и английски език.

„Първо се ражда радостта, след нея човекът. Ражда се целувка, след нея дете, което ще прегърне първо майка си, защото без нея всичко е пусто като вечер без луна.“ /“Малини за радост“/

Разказите на Здравка Евтимова са елексир за душата, спомен за детството и родния град, пречистване, припомняне на това защо сме човеци и колко е важно да вярваме в себе си и да бъдем добротворци. И както казва тя: „…книгите са като хората – едни те изоставят, други ти се усмихват като учителката от занималнята. Ти избираш накъде да тръгнеш. Дали да станеш параход и цялата вода на света да е твоя. Това правят някои книги за тебе.“ /“Докато чакаме черешите да узреят“/

Времето, прекарано със Здравка Евтимова никога не стига, защото… тя е цяла Вселена.    Л. Любенова – ст. учител по БЕЛ